با سلام.

به سایت خانه و خاطره خوش آمدید.

 

نخستین مدرسه دخترانه در تهران

 

 مدرسه دخترانه آمریکاییها در همدان/ سالهای 1900 میلادی/ 1279 خورشیدی؛

 

مدرسه دخترانه آمریکایی تهران (تاسیس 1253 قمری)

نخستین مدرسه دخترانه در تهران مدرسه دخترانه آمریکاییها بود. این مدرسه توسط مبلغان (مسیونرها یا مبشرین) مسیحی آمریکایی کلیسای پرسبیتری (missionaries Presbyterian   که شاخه ای از رفرمیستهای اولیه اسکاتلندی پروتستانت به رهبری جان کالوینJohn Calvin  هستند- مراجعه کنید به ادامه این نوشتار) و در دوره قاجار و در سال 1253 ق. و زمان ناصرالدینشاه به ایران آمده بودند، تاسیس شد و بعدها این مدرسه تبدیل به «مدرسه ایران بیت‌ییل» (بیت ییل اسم خدا در مسیحیت است) و بعد به «مدرسه عالی دماوند» معروف شد.

 

مدرسه دخترانه ارومیه/ 1217 قمری

پیش از این مدرسه، میسیونرها در سال 1217 ق. یک مدرسه دخترانه مذهبی در ارومیه و بعدها در مناطق دیگر از جمله همدان ساخته بودند که تنها مسیحیان می‌توانستند در آن ثبت نام کنند. مدرسه دخترانه آمریکایی و مدرسه پسرانه (کالج آمریکایی‌ها در تهران- بعدأ دبیرستان البرز) در سال 1253 ق. گشوده شدند اما تا سال 1267 ق. فقط دختران مسیحی می‌توانستند در آن ثبت نام کنند. از آن سال دختران زرتشتی و یهودی نیز وارد این مدرسه شدند و در سال 1275 ق. دختران مسلمان زاده نیز از سوی دولت اجازه ورود به این مدرسه را پیدا کردند.

 

مدیران مدرسه دختران/ نخستین دانش آموز دختر ایرانی

مدرسه دخترانه را «میس رتلت» و «میس کینگ» اداره می‌کردند. «میس دولیتل» نیز از مدیرانی بود که 45 سال مدیریت این مدرسه را عهده‌دار بود و پس از بازنشستگی نیز ایران را به دلیل علاقه‌اش ترک نکرد و به کار در درمانگاه وابسته به انجمن فارغ‌التحصیلان پرداخت. حدود 500 دانش‌آموز در زمان میسیون آمریکایی از این مدرسه فارغ‌التحصیل شدند. دانش‌نامه (مدرک) خاتمه تحصیل آنان با امضا و مهر دکتر سامویل مارتین جردن و رییس دانشگاه ایالتی نیویورک مورد تایید قرار می‌گرفت.

 

نخستین دانش‌آموختگان ایرانی (مسلمان) این مدرسه بدرالدجی مهرتاج رخشان و مریم اردلان نام داشتند. مریم اردلان مدتی رییس پرورشگاه دختران بود اما این مراکز تربیتی را در سال 1319 ق. (حدود 1280 خوشیدی/ 5 سال قبل از امضای فرمان مشروطه بتوسط مظفرالدینشاه) تعطیل و به دولت ایران واگذار کردند زیرا وجود مدرسه‌های خارجی در ایران ممنوع شده بود. مدرسه آمریکایی ده سال تعطیل بود (1290 خورشیدی) تا اینکه دوباره به نام «مدرسه ایران بیت‌ ییل» بازگشایی شد.

 

جمعیت فارغ‌التحصیلان مدرسه آمریکایی

جمعیت فارغ التحصیلان مدرسه آمریکایی در سال1293 ق./ 1254 خورشیدی تشکیل شد. این انجمن از سال1300 ق./ 1261 خورشیدی مجله «عالم نسوان» را منتشر می‌کرد. از سال 1325 ق./ 1286 خورشیدی کلاس‌های سوادآموزی برای بزرگسالان برگزار می‌کرد و درمانگاه کوچکی را در خیابان خانقاه تاسیس کرد که دو پزشک عضو انجمن در آن زنان و کودکان فقیر را به رایگان درمان می‌کردند. این انجمن کتابخانه‌ای در سال 1342 ق./ 1293 خورشیدی تاسیس کرد.

 

مجله «عالم نسوان»

مجله عالم نسوان به سرپرستی «میسیز پویس» و صاحب امتیازی نوابه صفوی به مدت حدود 14 سال انتشار یافت. موضوع مقاله‌های مجله گسترده بود و شامل گزارش‌های پزشکی، ترفندهای خانه‌داری، مد لباس در غرب، آثار ادبی و اخبار جنبش‌های فمینیستی جهان می‌شد.

این مجله به چاپ مطالبی در تقبیح ازدواج زودهنگام دختران، نبود حقوق سیاسی زن در ایران، و حجاب هم می‌پرداخت. به خصوص در سال‌های آخر دست به انتقادهای تندی از شرایط بد زنان می‌زد. چاپ مجله، پس از اعلام کشف حجاب از سوی رضاشاه، متوقف شد.

 

..................  .................   ...............   ...............

 

کالوینیست های  پروتستانت

 

 جان (یوهانس) کالوین، رهبر کالوینیست ها؛ نگاره کالوین روی تمبر آلمانی؛

 

یوهانس یا جان کالوین

(از 10 ژولی 1509 تا 27 مه 1564 میلادی)

 

جان کالوین با نسب فرانسوی در سال 1509 میلادی در سویس و در خانواده ای غیرمذهبی بدنیا آمد و در دوران جوانی و بیست سالگی خود جزو کشیشهای رفرمیست هوادار مارتین لوتر آلمانی، کشیش بانی کلیسای پروتستانت اوانگلیک بود. برای اولین بار کلمه کالوینیست (calvinismus) در سال 1552 میلادی در نوشته های محصلین مارتین لوتر یافت شده است. جان کالوین بعدها رهبر رفرمیستهای مسیحی اسکاتلندی شد.

 

 کتاب آموزشهای کالوین؛

 

چهار اصول اعتقادات کالونیست ها

کالوینیست ها به اتوریته "نوشته های مقدس انجیل" در مقابل سنت ها و "مسیح" در مقابل کلیسا و "بخشایش خداوند" در مقابل کارهای نیک انسانها و "ایمان به مسیحیت" معتقد بودند و کلیسای اینان نیز ساده و بی آلایش بود.

 

  صومعه نیکلاوس در اشتراسبورگ سویس/ بعد از سالهای 1538 محل اقامت و موعظه های کالوین؛

 

کالوینیست های امروزی

گفته میشود تعداد کالونیست ها در جهان امروزی بالای 75 میلیون نفر میشوند.

  

(منبع: سایت wikipedia  به آلمانی)

 

..................  .................   ...............   ...............    ............

 

با تشکر از سایت ویکی پدیا Wikipedia  به آلمانی/ سایت خانه و خاطره/ آتوسا شهریاری/ اردیبهشت ماه 1390 خورشیدی/ مه 2011 میلادی/