با سلام.

به سایت خانه و خاطره خوش آمدید.  

 

جمال عبدالناصر و انقلاب مصر

 

 سروان دوم جمال عبدالناصر

 

جمال عبداناصر

(از 1918 تا 1970 میلادی)

 

جمال عبدالناصر در 15 ژانويه 1918 میلادی در دهکده بنی مور از ايالت اسيوط مصر به دنيا آمد. تحصيلات ابتدایی و متوسطه را در اسيوط  و اسکندريه طی کرد و سپس وارد دانشکده نظامی عباسيه مصر شد و از آنجا که فرزند پستچی فقيری بود، مقامات نظامی به سختی او را در دانشکده افسری پذيرفتند.

جمال عبدالناصر در 1938 میلادی با درجه ستوان دومی فارغ التحصيل شد. او در ابتدای خدمت افسری با سه نفر بسيار صمیمی شد که بعدها جزء معاونان او بودند. آنان عبارت بودند از زکريا محی الدين، محمد انورالسادات و عبدالحکيم عامر.

 

عبد الناصر في حفل زفافه.jpg جمال عبدالناصر و تحیه کاظم

 

ازدواج با تحيه کاظم ايرانی الاصل

در گرماگرم جنگ های آلمان و انگليس (جنگ جهانی دوم) در شمال آفريقا به دستور ملک فاروق واحدی از ارتش مصر به فرماندهی سروان ناصر به جبهه العلمين اعزام شدند. بعد از جنگ العلمين سروان جمال عبدالناصر با دوشيزه تحيه کاظم که ايرانی الاصل بود و پدرش تاجر فرش در قاهره بود، ازدواج کرد.

عبدالناصر در نبرد فلسطين در سال 1948 شرکت کرد و زخم برداشت و به درجه سرگردی نائل شد. در همان زمان او و عده یی از افسران جوان، هسته اصلی افسران آزاد را با هدف رهایی مصر از رژيم ارتجاعی فاروق که تحت سلطه بريتانيا بود، ايجاد کردند.

در اوايل سال 1952 سرلشگر محمد نجيب رئيس باشگاه افسران مصر محرمانه به «اتحاديه افسران آزاد» پيوست. ژنرال نجيب سودانی الاصل بود و سرهنگ دوم جمال عبدالناصر به خاطر حفظ وحدت دره نيل (اتحاد مصر و سودان) با عضويت ژنرال نجيب موافقت کرد.

 

کودتای اتحاديه افسران آزاد/ 1952 میلادی/ 1331 خورشیدی

بالاخره در 23 ژوئيه 1952 اين شورا دست به يک کودتای بدون خونريزی زد و کاخ سلطنتی را محاصره و به ملک فاروق تکليف کرد که ضمن برکناری از سلطنت کشور را ترک کند. ملک فاروق به اين شرط  خواسته افسران آزاد را قبول کرد که فرزندش فواد دوم به سلطنت برسد و هنگامی که خاک مصر را از طريق اسکندريه ترک می کند، 21 تير توپ شليک شود.

 

شورای افسران کودتا

شورای افسران عبارت بودند از سرهنگ جمال عبدالناصر، سرهنگ عبداللطيف بغدادی، سرهنگ علی صبری، سرهنگ انورالسادات، سرهنگ عبدالحکيم عامر و بالاخره ژنرال محمد نجيب. اين شورا در درجه اول شورای نيابت سلطنت را انتخاب کرد که عبارت بودند از؛

-          شاهزاده عبدالمنعم

-          بهاءالدين برکت

-          سرهنگ محمد رشاد مهنا

 

انهلال سلطنت/ اعلام جمهوریت/ 1953 میلادی/ 1332 خورشیدی

اين شورا صوری بود و به دستور اين شورا و تصويب شورای افسران، علی ماهر پاشا را که يک سياستمدار ضد انگلیسی بود به نخست وزيری انتخاب کرد اما شورای افسران در 7 سپتامبر 1952 میلادی پس از استعفای علی ماهر پاشا از نخست وزيری، ژنرال نجيب را به نخست وزيری انتخاب کرد و در 17 ژوئن 1953 میلادی رژيم سلطنتی را لغو و فواد دوم را نزد پدرش که در اروپا بود فرستادند و سرلشگر نجيب به رياست جمهوری و سرهنگ ناصر به نخست وزيری رسيد.


 جمال عبدالناصر در روز ملی شدن کانال سوئز/ 1956 میلادی


حکومت سرهنگ جمال عبدالناصر و ملی شدن کانال سوئز/ 24 ژوئیه 1956 میلادی/ 1335 خورشیدی
به علت بروز اختلاف بين سرهنگ جمال عبدالناصر و ژنرال نجيب بر سر چگو
نگی رفتار با اخوان المسلمين، ژنرال نجيب در 14 نوامبر 1954 از تمام مشاغل خود معلق و خانه نشين شد و سرهنگ جمال عبدالناصر به نخست وزيری و سپس در 23 ژوئن 1956 به رياست جمهوری رسيد.

اولين اقدام ناصر ايجاد سد بزرگی بر دره نيل به نام آسوان بود که احتياج به بودجه کلانی داشت. بانک جهانی که تحت سلطه امريکایی ها بود از دادن وام به مصر امتناع و به دولت مصر ابلاغ کرد در صورتی اين بانک به مصر وام پرداخت خواهد کرد که بودجه دولت مصر را تحت کنترل خويش بگيرد تا ببيند آيا دولت مصر قادر به باز پرداخت بدهی های خود است يا خير. از طرف ديگر جان فاستر دالس وزير خارجه امريکا گفت نبايد ما به اين فرعون سرخ که دوست چوئن لای و تيتو است، کمک کنيم و ضمناً اقتصاد مصر را ورشکسته اعلام کرد.

در 24 ژوئيه 1956 میلادی جمال عبدالناصر طی نطقی گفت دولت های غرب اخبار اغراق آميزی درباره اقتصاد مصر بيان می کنند و کليه اصول اخلاقی را زير پا می گذارند. ما زير بار وام های اسارت بار نظير وام هایی که خديوان مصر با بهره های کلان می گرفتند نخواهيم رفت.

ناصر در 26 ژوئيه 1956 میلادر طی نطقی که در ميدان محمدعلی ايراد کرد گفت از امشب من قانون ملی شدن کانال سوئز را امضا کرده ام و ما از فردا اداره کانال سوئز را در دست گرفته و از درآمد حاصله از حق العبور کشتیها سد آسوان را خواهيم ساخت.

در اين موقع فرياد شادی مردم ميدان محمد علی را به لرزه درآورد. سرهنگ جمال عبدالناصر اضافه کرد اکنون چهار سال است که ملک فاروق از مصر اخراج شده است و من به نام ملت مصر کانال سوئز را تصاحب میکنم.

به دنبال نطق ناصر، لندن و پاريس ذخاير مصر را در بانک های خود توقيف کردند. گيموله و ايدن نخست وزيران فرانسه و انگليس به وحشت افتادند و اسرائيل را تحريک کردند که به مصر حمله کند.

 

 از جنگهای شش روزه اعراب و اسرائیل

 

جنگهای شش روزه اعراب و اسرائيل / اشغال صحرای سینا بتوسط اسرائیل/ 21 اکتبر 1956 میلادی

موشه دايان وزير دفاع اسرائيل با لشگريانش در 21 اکتبر پيشروی در صحرای سينا را آغاز کرد و ظرف 24 ساعت به ساحل کانال سوئز رسيد. در روز چهار نوامبر واحد های هوابرد انگلستان و فرانسه نيز در پورت سعيد (بندر سعید) پياده شدند.

ارتش مصر به رهبری عبدالناصر با جانفشانی از خاک مصر دفاع کردند. چند ساعت بعد زمامداران شوروی به رهبری خروشچف به انديشه کسب وجاهت در ميان ملل عرب طی اولتيماتومی به لندن و پاريس اخطار کردند که چنانچه عمليات تجاوزکارانه آنها متوقف نشود، عکس العمل شديد نظامی اتحاد شوروی را به دنبال خواهد داشت.

از جانب ديگر شورای امنيت به ابتکار امريکا و کشورهای ديگر به انگلستان و فرانسه توصيه کرد خاک مصر را ترک کند. روز 22 نوامبر سال 1956 میلادی واحد های نظامی فرانسه و انگلستان خاک مصر را ترک کردند. به اين ترتيب حمله بزرگی که مظهر بازگشت و تجديد نفوذ فرانسه و انگليس بود با شکست روبه رو شد. از آن پس ناصر به عنوان قهرمان ملت عرب و سمبل ناسيوناليسم عرب خود نمایی کرد و بين توده های عربی محبوبيت زيادی يافت.

سرهنگ جمال عبدالناصر بلافاصله با روس ها برای ساختن سد آسوان وارد مذاکره شد و از کمک های فنی روسيه شوروی برخوردار شد.

 

جمهوری متحد عربی (سوریه و مصر)/ 1958 میلادی/ 1337 خورشیدی

ستاره اقبال ناصر تا حدی اوج گرفت که مردم سوريه طی تظاهراتی خواهان ملحق شدن به خاک مصر شدند و به دنبال رفراندومی در فوريه 1958 میلادی خواستار اتحاد با مصر شدند و شکری القوتلی رئيس جمهور سوريه به نفع جمال عبدالناصر استعفا داد و کشور سوريه به عنوان جزیی از فدراسيون جديدی تحت عنوان جمهوری متحد عربی قلمداد شد ولی اين فدراسيون و اتحاديه بيش از دو سال دوام نيافت زيرا در 28 سپتامبر 1961 میلادی افسران سوری با يک کودتا دولت مامون کوزباری را روی کار آوردند.

 

سپتامبر سیاه 1970 میلادی/ جنگ اردن و فلسطین

جمال عبدالناصر بعد از جنگ شش روزه اعراب و اسرائيل ناظر اختلاف ملک حسين (پادشاه اردن) با چريک های تحت فرماندهی ياسر عرفات (در خاک اردن) بود و در سپتامبر 1970 میلادی ارتش اردن تمام ماشين جنگی خود را عليه چريک های فلسطینی به کار برد.

در 27 سپتامبر 1970 جمال عبدالناصر ضمن بر پا کردن اجلاسيه سران عرب از ملک حسين شاه اردن و ياسر عرفات نيز دعوت کرد در مذاکرات ترک مخاصمه با يکديگر شرکت کنند. جمال عبدالناصر ضمن جنگ اعصاب شديد بالاخره توانست عرفات و ملک حسين را در حضور رهبران عرب آشتی دهد.

 

 جمال عبدالناصر بهمراه همسر و دختر و پسرش/ از آخرین عکسهای او

 

درگذشت جمال عبدالناصر/ 28 سپتامبر 1970 میلادی/ 1339 خورشیدی

چند روز بعد از آشتی فلسطین و اردن سرهنگ جمال عبدالناصر در شامگاه 28 سپتامبر 1970 میلادی طی يک حمله قلبی درگذشت و تمام ملت عرب را در سوگ خود برد.

با آنکه جمال عبدالناصر در سپتامبر 1970 فوت کرد ولی ناصريسم به عنوان مکتبی در جهان عرب جا  خود را باز کرد.

 

(منبع: سایت روزنامه اعتماد و سیروس غفاریان)

 

......   .........    ............      ...............       ..................       ......................

 

با تشکر از سایت روزنامه اعتماد و آقای سیروس غفاریان و www. n4hr. com   / سایت خانه و خاطره/ سروش آذرت/ مهرماه 1389 خورشیدی/ 2010 میلادی