با سلام.

به سایت خانه و خاطره خوش آمدید.

 

بزرگداشت سه چهره ماندگار  زرتشتیان (در 22 بهمن 1389 خورشیدی)

توران شهرياری ، بوذرجمهر مهر و پرويز شهرياری

 

(روز 22 بهمن 1389 خورشیدی برابر با روز زامیاد (زمین) از ماه وهومن سال 3748 دینی زرتشتیان برابر با 9 فوریه 2011 میلادی)

 

 از چپ: پرویز شهریاری، بوذرجمهرمهر و توران شهریاری؛

 

«چهره‌های ماندگار» زرتشتیان ، «الماس‌های تراشیده»

از سوی انجمن زرتشتیان تهران سه نفر از همکیشان زرتشتی به عنوان چهره‌های ماندگار سازمان زرتشتی برگزیده شدند. در این نشست که یکشنبه شب گذشته در تالار خسروی تهران برگزار شد؛

 

- توران شهریاری، حقوق‌دان و شاعر،

- بوذرجمهر مهر، پزشک،

- و پرویز شهریاری، دبیر ریاضیات،

 

به عنوان چهره‌های ماندگار زرتشتی برگزیده شدند و مورد سپاسگزاری قرار گرفتند.

 

در آغاز این مراسم رستم خسرویانی، فرّنشین انجمن زرتشتیان تهران، در سخنانی خاطر نشان کرد: «کسانی که برای جامعه زحمت کشیده‌اند، بزرگی نام زرتشت و زرتشتیان را باعث شده‌اند». وی با ناچیز خواندن سپاسگزاری انجمن در مقابل کارهای این افراد افزود: «از نظر من هر زرتشتی می‌تواند یک چهره ماندگار باشد و فرقی نمی‌کند که در کجا و در چه شرایطی کار می‌کند، مهم این است که به فکر جامعه‌اش باشد».

 

«اسفندیار اختیاری» نماینده زرتشتیان ایران در مجلس شورای اسلامی

در ادامه این نشست هر یک از افرادی که اسمشان در لیست چهره‌های ماندگار قرار گرفته بود در سخنانی به بیان دیدگاه‌هایش درباره آینده "هازمان زرتشتی" و نیز عملکرد زندگانی‌اش پرداخت. در پایان نیز اسفندیار اختیاری نماینده زرتشتیان ایران در مجلس شورای اسلامی در سخنانی چهره‌های ماندگار را «الماس‌های تراشیده» نامید و در تکمیل این سخن خود افزود: «این افراد هر جا که پا می‌گذارند تنها خودشان نیستند بلکه با خودشان اعتبار اجتماعی به همراه می‌برند».

 

اسفندیار اختیاری در بخش دیگری از سخنانش گزینش چهره‌های ماندگار را به واسطه خدمتشان به «هازمان زرتشتی» برشمرد و گفت: «چهره‌های برتر کسانی هستند که علاوه بر اینکه در دانش‌شان متخصص هستند بلکه به جامعه زرتشتی اهمیت میدهند. و ما به آنها افتخار می‌کنیم که اینها بخشی از زندگی‌شان را در جامعه زرتشتی گذاشته‌اند.»

 

 کنگره زرتشتیان در آدریان یزد؛

 

کنگره زرتشتیان سال 1343 خورشیدی در آتشکده یزد

از راست: بانو فرنگیس شاهرخ- یگانگی موسس انجمن زنان زرتشتی (دختر ارباب کیخسرو شاهرخ)، بانو توران شهریاری- بهرامی، ارباب اردشیر جهانیان، رستم زرتشتی، رشید امانت و موبد اردشیر آذرگشسب و ...!

 

سرگذشتی کوتاه از خانم توران شهریاری

بی ‌گمان یکی از بارزترين رازهای پايداری ايرانيان به ويژه زرتشتيان در درازنای پرُ نشيب و فراز و سرشار از تازش‌های بيگانه و گرفتاری‌های بی ‌شمار تاریخی ، وجود نازنين شير زنان باهمت و فرهيخته در كنار بزرگان و فرزانگان بوده‌ است كه به ملت بزرگ ايران اين توان اهورایی را بخشيده كه زبان و سنن و آداب پرُبار و پرُانديشه و خرد خويش را نگاهبان باشند و بتوانند در برابر بيگانگان از اصول اخلاق انسانی ايرانی به دقت پاسداری نمايند.

 

در عصر جديد كه عصر دامداری و كشاورزی و صنعت و اتم و كامپيوتر و فضا به پايان رسيده و آغاز عصر نانوتكنولوژی ناميده می شود، گرامی دوشيزگان و بانوان دارای نقشی حياتی در پاسداری از اصول اخلاق و گسترش نیکی و راستی در جامعه و ميهن هستند.

 

بانو توران شهرياری (بهرامی) كه در سال 1310 خورشیدی در كرمان و در یک خانواده دين ‌دار و با فرهنگ زرتشتی، زاده شده و یکی از چكامه ‌سرايان فرهيخته معاصر جامعه ایران به شمار می رود. خانم توران شهریاری پس از دريافت ديپلم ادبی، به كسب دانش حقوق در دانشگاه تهران پرداخت و در سال 1334 خورشیدی در رشته حقوق قضایی از دانشگاه حقوق تهران و در سال 1347 خورشیدی در رشته حقوق جزا ، از دانشگاه شهيد بهشتی (ملی سابق) فارغ ‌التحصيل شد و همه زندگی خود را به فراگيری دانش و معرفت پرداخت و با سروده‌ها و سخنرانی های پرُبار و انديشه ‌برانگيز خود، شنوندگان را به تفكر و انديشه وادار نمود و نقش مهمی در درک و پاسداری از همه نیکی‌ها و راستی‌ها داشته است.

 

 از چپ؛ بانو توران شهریاری و نفر وسطی خانم سناتور دکتر مهرانگیز منوچهریان و بانوان مهمان خارجی؛

 

توران شهریاری ششمين زن وكيل دادگستری و عضو هيات مديره كانون وكلای مركز

توران نه تنها از افراد خدمتگذار به ميهن عزيز و جامعه به شمار می رود، او ششمين زن وكيل دادگستری در ايران و نخستين فرد از هم‌ميهنان غيرمسلمان می باشد كه در سال 1384 خورشيدی به هموندی (عضو) هيات مديره كانون وكلای مركز برگزيده شد.

 

اشعار توران شهریاری

تا كنون سه كتاب "گوهر" و "نگار زن" و "ديوان توران" از نامبرده به چاپ رسيده كه هر كدام از آنها موجب فخر و افتخار زرتشتيان و ايران میباشد و به را افتادن تارنمای ايشان با نام  www.tooran.ir  در روز فرخنده جشن تيرگان امسال (3767 دینی زرتشتی) نويدی است برای همه زرتشتيان و بخردان و ايران دوستان و ميهن پرستان كه بتوانند از چكامه‌ها و انديشه‌های اين بانوی گرا‌ن سنگ و فرهيخته بهره‌مند شده و در راه درک و پاسداری از همه ارزش های ايرانی خويش بهره جويند.

 

سروده‌های توران از سال 1332 خ. در جرايد داخلی و خارجی منتشر شده ‌است. بر انجمن موبدان تهران نيز بايسته است كه به جهت سخنرانیهای پرُبار و انديشه ‌برانگيز ايشان در مجامع عمومی كه از پرُ طرفدارترين سخنرانان دینی و فرهنگی بوده و می باشد ، مراتب سپاسگزاری خود را اعلام دارد. ما از همسر وفادار ايشان جناب آقای ‌بهرام بهرامی و فرزندان گرانقدر ايشان نيز كمال سپاسگزاری را داريم كه اين بانوی فرهيخته را در رسيدن به اين مقام والای انسانی در طول زندگی يار و مددكار بوده‌اند.

 

 بانو توران شهریاری(صف جاو نفر سوم) در میان میزبانان خجندی در مرز تاجیکستان- ازُبکستان؛

 

بی‌گمان برای همه زرتشتيان به ويژه بانوان گرامی و دوشيزگان ارجمند ، سركار خانم توران شهرياری (بهرامی) الگویی بسيار شايسته هستند، تا از دینداری و دینیاری و معرفت و شناخت و دانش و تجربه ايشان بهره گيرند و بتوانند يار و مددكار وی و ديگر ايرانيان و زرتشتيان باشند.

 

 بانو توران شهریاری بهنگام پرده برداری از تندیس کورش کبیر در استرالیا؛

 

به اميد برخورداری از عمر دراز و پرُ فراز برای اين بانوی فرهيخته و گرامی.

 

«اوستا» در زندگی ما زرتشتیان ؛ چرا ما اوستا می خوانيم ، با اينكه چيزی از آن نمی فهميم ؟!

 

 اوستا خوانی در جشن سدره پوشی؛

 

 قصهِ «پدربزرگی با نوه اش»

یک پیرمرد همراه با نوه کوچکش در یک روستایی در ایران زندگی میکرد. هر روز صبح پدربزرگ می نشست و دعا می خواند. نوه اش هر بار مانند او می نشست و سعی می کرد فقط بتواند از او تقلید کند. یه روز نوه اش پرسید «پدربزرگ من هر دفعه سعی می کنم مانند شما اوستا بخوانم، اما آن را نمی فهم و چیزی را که نفهم، زود فراموش میکنم و کتاب را می بندم! خواندن اوستا چه فایده ای دارد؟»

 

پدربزرگ به آرامی ذغالی را داخل بخاری گذاشت و پاسخ داد: «این سبد ذغال را بگیر و برو از رودخانه برای من یک سبد آب بیاور.» پسر بچه گفت «اما قبل از اینکه من به خانه برگردم: تمام آب از سوراخهای سبد بیرون می ریزد؟!»

 

پدربزرگ خندید و گفت «آن وقت تو مجبور خواهی بود دفعه بعد کمی سریعتر حرکت کنی.» و او را با سبد به رودخانه فرستاد تا سعی خود را بکند. پسر سوی رودخانه دوید و سبد را آب کرد و سریع بسوی خانه دوید اما سبد خالی بود، قبل از اینکه او به خانه برگردد. در حالیکه نفس نفس می زد به پدربزرگش گفت که حمل آب در یک سبد غیرممکن بود و رفت که در عوض یک سطل بر دارد. پیرمرد گفت «من یک سطل آب نمی خواهم، من یک سبد آب می خواهم، تو فقط به اندازه کافی سعی خود را نکردی.»

 

و او از در خارج شد تا تلاش دوباره پسر را تماشا کند. این بار پسر میدانست که اینکار غیرممکن است، اما خواست به پدربزرگش نشان دهد که اگر هم او بتواند سریعتر بدود باز قبل از اینکه به خانه باز گردد، آبی در سبد وجود نخواهد داشت. پسر دوباره سبد را در رودخانه فرو برد و سخت دوید، اما وقتیکه به پدربزرگش رسید سبد دوباره خالی بود. نفس نفس زنان گفت «ببین! پدربزرگ، بی فایده است.»

 

پیرمرد گفت: «باز هم فکر میکنی که بی فایده است؟ به سبد خوب نگاه کن!» پسر به سبد نگاه کرد و برای اولین بار فهمید که سبد فرق کرده بود. سبد ذغال کهنه و کثیف، حالا به یک سبد تمیز تبدیل شده بود ، داخل و بیرون آن.

 

پدربزرگ گفت «پسرم، چه اتفاقی می افتد وقتی که تو اوستا می خوانی؟! تو ممکن است چیزی را نفهمی یا به خاطرت نسپاری ، اما وقتی که اوستا را می خوانی تو تغییر خواهی کرد ، چه در باطن و چه در ظاهر و این کار خدا است در زندگی ما.»

 

منابع:

- جستاری در مورد "چهره های ماندگار سازمان زرتشتیان ایران"، از سایت "امرداد".

- سایت توران شهریاری " www.tooran.ir ".

- جستاری از "موبد اردشیر جمشیدیان"، «رییس انجمن موبدان تهران» در مورد توران شهریاری.

- قصه ای از سایت یا تارنمای "همازور"، سایت خبری زرتشتیان.

 

 

(پژوهش، گردآوری، تدوین و پیرایش از سروش آذرت: 18 دی 1392 / 8 ژانویه 2013 میلادی)

 

...............         .................        ...............      ...............     ............

 

 کوتاه و مختصر و مفید/ "خاطرات زرتشتیان"، خاطراتی از تاریخ معاصر ایران/

با تشکر از سایت "امرداد"، و از "همازور"، سایت خبری زرتشتیان، و از رییس انجمن موبدان تهران، و از توران شهریاری و سایت " tooran.ir "، / سایت خانه و خاطره/ سروش آذرت(رضا زینتی)/ 23 بهمن ماه 1391 خورشیدی/ وهومن ماه 3750 دینی زرتشتی/ برابر با وهومن ماه 1381 یزدگردی/ اوایل فوریه 2013 میلادی/